»2015 Czech Aeropress Championship« – 28. 02. 2015.


28. února 2015, v Café Louvre (Národní 22, Praha 1), od 10 do 18 hodin proběhnou národní kolo soutěže »2015 Czech Aeropress Championship« a prodejní výstava »Káva doma«. Pořádá Kávová komora České republiky.

Hlavní cena pro vítěze – dubnová letenka do Seattlu na World Aeropress Championship (mistrovství světa). Do soutěže se může přihlásit každý bez ohledu na občanství, dokud nedojdou startovní pozice. Vstup na akci bude pro návštěvníky zdarma. Kávy na degustačním baru budou celý den zdarma.

Přihláška do soutěže (500 Kč).
Zaplacením startovného se přihlašujete do soutěže CZECH OPEN 2015 AEROPRESS CHAMPIONSHIP konané 28/02/2015 od 10:00 v Café LOUVRE, Národní 22, Praha 1. Na Vámi zadanou adresu obdržíte soutěžní vzorky kávy, startovní dres a pokyny k soutěži. Do poznámky k adrese uveďte Vaši velikost S-XXL. Dres je na soutěži povinný. Startovné není vratné, neboť vyčerpáte místo ve startovním pořadí.

Přihláška vystavovatele (5000 Kč).
Vystavovatelský poplatek za výstavní plochu 2m čtvereční na prodejní výstavě KÁVA DOMA 28/02/2015.

2015-czech-aeropress-championship-28-02-2015

Pravidla:
Pravidla pro hodnocení jsou veskrze jednoduchá, jde o to najít nejlépe chutnající šálek kávy připravený pomocí Aeropressu.
Základní pravidla – Požadované množství nápoje je 2 dl, které budou servírované v šálcích dodaných organizátorem. Nic jiného, než káva připravená v Aeropressu, není povoleno. Všichni soutěžící budou mít 8 minut soutěžního času, včetně přípravy. Nenaservírování drinku v tomto limitu znamená diskvalifikaci. Soutěžící je povinen odevzdat popis své přípravy před soutěží, toto nebude součástí hodnocení.
Porotci – Soutěžní kávy budou hodnoceny trojčlenou porotou s tím že jeden porotce bude zároveň hlavním porotce a bude mít hlavní slovo v případných sporech. Porotci nezávisle na sobě vyberou z naservírovaných šálků ten, který jim chutná nejvíce. Při svém hodnocení se zaměří především na čistotu chuti a charakteru samotné kávy, kvalitu extrakce a využití možností Aeropressu.
Poté, na napočítání do tří, zároveň označí svůj favorizovaný šálek. Soutěžící s nejvíce kladnými hodnoceními postupuje do dalšího kola. V případě remízy porotci znovu pře chutnají kávy. Pokud vznikne remíza I napodruhé, využije se silnějšího hlasu hlavního porotce.
Káva – V soutěži bude použita různá káva pro každé kolo. Soutěžící dostanou vzorky soutěžních káv v týdnu před soutěží na adresu poskytnutou při registraci. Tuto kávu mohou použít na trénink. Na soutěži bude k dispozici kávy pro jednotlivá kola v dostatečném množství.
Voda – V soutěžním prostoru bude k dispozici ohřívač na horkou vodu nastavený na 97C s tím že soutěžícím NENÍ dovoleno používat vlastní ohřívače na vodu v soutěžním prostoru.
Voda bude upravena přes filtr Brita tak aby vyhovovala požadavkům na vodu pro filtrovanou kávu.
Mlýnky – V soutěžním prostoru bude stůl s řadou běžných mlýnků s nastavením vhodným na filtrovanou kávu. Soutěžícím NENÍ dovoleno používat vlastní mlýnky na kávu v soutěžním prostoru.
Kola – Soutěž se bude skládat ze dvou pavouků po 27 soutěžících, kdy vždy v každém kole proti sobě souěží soutěžící ve skupinkách po 3. Finále bude mezi vítězi jednotlivých pavouků.
Pořadí soutěžících bude náhodně vybráno v den soutěže.
Vítěz – Soutěž je národním mistrovstvím České Republiky, ale zároveň je svou povahou otevřená a mohou se přihlásit i soutěžící z jiných států. Přes to je ale vítěz povinen na mistrovství světa zastupovat Českou republiku.

Soutěžní kávy:
czech-aeropress-championship-2015-soutezni-kavy

Seznam soutěžících:
czech-aeropress-championship-2015_veronika-galova01. Veronika Gálová: Pracujem v pražiarni La Boheme Café a káve sa venujem štyri roky z toho tri roky boli moje začiatky v Starbucks Coffee. Káva nie je moja práca – je to moja záľuba, zmysel, životný cieľ. Robí ma šťastnou a ja toto nadšenie rada zdieľam s našími zákazníkmi.

czech-aeropress-championship-2015_rostislav-martynek03. Rostislav Martynek: Jsem studující barista z ostravské kavárny Ostravanka U Černého stromu. Kávě se věnuji již třetím rokem a za tuto dobu jsem si vypěstoval závislost na kofeinu a nespavosti. Práce s kávou je pro mě neodmyslitelnou zálibou a každodenním rituálem, který můžu sdílet společně s ostatními lidmi.

czech-aeropress-championship-2015_tomas-taussig04. Tomáš Taussig: Jsem „student“ průmyslového designu a s kávou pracuji 3 roky v kavárně Ostravanka. Kávu a práci s ní miluji ,a proto jí rád odpustím, že mi ruinuje studijní výsledky :)

05. Lukáš Zugar: Jsem hlavní pražič v pražírně Dos Mundos na VInohradech a výběrová káva mě provází životem přes pět let. Za tu dobu jsem ochutnal spoustu káv, ale pořád mě to nepřestává bavit a chci o kávě vědět co nejvíc. Na aeropressu mě baví variabilita výsledku a hravost se kterou se připravuje, tak se těším na soutěž.

czech-aeropress-championship-2015_ondrej-hajdik06. Ondřej Hajdík: Pracuji v Liberci jako barista ve Sweet City coffee a o kávu se aktivně zajímám 2 roky. Posledního čtvrt roku o alternativní přípravy kávy a především o Aeropress. Jak určitě všichni okolo kávy vědí, stal se z toho můj koníček a baví mě se v něm pořád zdokonalovat a zdokonalovat přátelé kolem sebe, aby si mohli vychutnat jen to nejlepší z kávy.

czech-aeropress-championship-2015_radek-skopal07. Radek Skopal: Působím ve We Brew a Brewbar Náplavka jako nosič vody.

czech-aeropress-championship-2015_jiri-sladek08. Jiří Sládek: Třetím rokem vedu projekt Brewbar v Praze. Aeropress mám rád pro jeho jednoduchost a variabilitu.

09. Lukáš Podbehlý: Mám 21 rokov a deň bez dobrej kávy a mojej priateľky nie je ani dňom. Rad sa vzdelávam v tejto oblasti a naberám nové vedomosti a skúsenosti.

10. Vlastimil Zbíral: Jsem barista v Coffee roomu na Pražských Vinohradech a v Kavárně Styl&Interier v centru Prahy. Jsem tak trochu všude Emotikona grin Pocházím z Olomouce a o kávu se zajímám už 2,5 roku. V kávě mě baví zkoušet a objevovat nové pražírny, porovnávat rozdíly a přicházet do kontaktu se zajímavými lidmi z kávového světa.

11. Viktor Štefančík: Som barista pôsobiaci v Nico Caffe v Prešove. Ak nie som na horách varím ķávu a ak nevarim kávu som na horách. Najštastnejši som keď to spojím dohromady a varím kávu niekde na vrchole hôr.

czech-aeropress-championship-2015_ales-pospisil12. Aleš Pospíšil: Jedna půlka European Coffee Tripu.

czech-aeropress-championship-2015_david-suchevic13. David Suchevič: Pracuji ve stavebnictví, kávou se zabývám jako amatérský nadšenec a doma si připravuji aeropress něco málo přes rok.

czech-aeropress-championship-2015_katerina-husickova14. Kateřina Husičková: Mám ráda hory, skořicové rolky, mořské vlny, knihy, etiopskou kávu, hezký boty a svoji práci v mamacoffee.

czech-aeropress-championship-2015_zuzana-cerna15. Zuzana Černá: Kávě se věnuji čtyři roky. Poslední rok objednávám mléko do Original Coffee v Betlémské ulici v Praze. Loni jsem se zúčastnila skoro všech kávových soutěží, ale vyhrála jsem jenom cuptasting.

16. David Cinádr: Jsem štíhlý, vysoký, modrooký mladík s blonďatou kadeří. Jsem kluk do nepohody. Mezi mé záliby patří sbírání známek, sběr hub a v neposlední řadě rád luštím křížovky a sudoku pro pokročilé. Kávou se zabývám necelý rok. Za tu dobu jsem zjistil, že se káva musí dělat srdcem. Není krásnějšího pocitu, než pohladit někoho na duši kávou plnou citu a něhy. Tímto bych rád pozdravil mojí maminku a všechny moje spolupracovníky z Mamacoffee.

17. Ondřej Pešice: Jmenuju se Ondra, je mi 25let a rád tlačim…kafe Emotikona smile O kávu se zajímám něco přes rok a momentálně pracuju v Café Jedna. Baví mě zkoušet nový věci a poznávat fajn lidi. Kromě kafe se zajímám hlavně o hudbu a jiné pozitivní vibrace. Moje životní motto: „Nějak to dopadne… ještě se nikdy nestalo, aby to nějak nedopadlo…“

18. Pavlína Jindrová: Můj šálek kávy je spíše poloplný, než poloprázdný a při jeho přípravě si spolehlivě ochočím všechny vaše smysly.

19. Oldřich Vápeník: Soutěž v Aeropressu? Proč ne. Rád si to zkusím. Není to můj nejoblíbenější způsob přípravy a ani nevypadá nejlíp ale o tom to není. Je to o kávě samotné a tu miluju. Takže hodně štěstí všem.

20. Karol Kraus: Pracujem v Košiciach v Lobby bare ako barista. Milujem kávičku a hlavne alternatívne metódy prípravy kávy. Príprava aeropressom ma fascinuje a chcem nadobúdnuť nejaké skúsenosti aj od iných baristov. Aj preto som sa prihlásil na súťaž. :)

21. Filip Novosák: S kávou jsem se seznámil z pozice obchodního zástupce ve firmě distribuující kávu. Nyní pracuji ve společnosti zabývající se pražením a prodejem kávy (dobrakava.eu). Celkově se kávou zabývám již deset let. Postupem času se pro mě káva stala nejen prací ale především koníčkem a vzhledem ke vzniklé závislosti na kofeinu i životní nutností. Baví mě především poznávat nové a zajímavé chutě káv z různých oblastí a jejich příprava alternativními způsoby.

22. František Roháček: Kávou se zabývám již celkem dlouho …:-)). Pracuji ve společnosti MyGastro s.r.o.. Nesnáším přechytralé rychlokvašky a lidi bez úcty a snahy se učit, protože ne nadarmo se říká, že člověk se učí celý život což se mi v oblasti kávy stále víc potvrzuje. Všem hodně štěstí a pevnou ruku.

23. Zdeněk Veselý: Letos máme shodou okolností cestu do Seatllu a tak by se mi letenka náramně hodila Emotikona wink. Jinak, i když mám doma kávovou šampionku, tak doma vařím kávu většinou já. Preferuji sice drip, ale u Aeropressu mě baví ta variabilita a hra.

24. Ivan Lačný: Pracujem v kaviarni Gorila.sk Urban Space v Bratislave. Tu som spoznal, že káva môže chutiť rôzne. Napríklad po jahodách, či čokoláde. Baví ma objavovať stále nové spôsoby prípravy a aeropress patrí medzi moje najobľúbenejšie. Káve zdar!

25. Tomáš Bilík: Kávě a kávovarům se věnuji posledních 24 let svého života. Dominuje sice espresso, ale soutěž v aeropressu mě nalákala…

26. Dušan Pavelka: Barista v Urban House v Bratislave. Káve sa venujem asi 3 roky, ale moment keď som prvý krát ochutnal kávu výberovú bol pre mňa zlomový a odvtedy viem že to je to, čomu sa chcem naplno venovať.

czech-aeropress-championship-2015_daniela-slaba27. Daniela Slabá: Už přes dva roky mě můžete potkat v Alza café. S aeropressem jsem doposud nebyla moc velká kamarádka. Soutěž vnímám především jako motivaci se s ním lépe naučit :)

czech-aeropress-championship-2015_anna-ribovicova28. Anna Ribovicova: Barista Dublin Cafe.

czech-aeropress-championship-2015_petr-holata29. Petr Holata: Aeropress je můj nejoblíbenější způsob přípravy kávy. Radši mám pouze frenchpress, V60, chemex, vacuum pot, espresso, cold drip a turka. Proto jsem se neváhal přihlásit hned při první možné příležitosti.

30. Jiří Marek: O kávě můžu říci jenom jedno: »Voní hezky«

czech-aeropress-championship-2015_michal-perlik31. Michal Perlík: Snad jen, že nejvíce času trávím v Coffee Fusion :)

czech-aeropress-championship-2015_zuzana-winklerova32. Zuzana Winklerová: Ahojte, volám sa Zuzana, som študentka a popri štúdiu pracujem v kaviarni Gorila.sk Urban Space v Bratislave. Snažím sa všetko robiť s úsmevom a humorom.

czech-aeropress-championship-2015_karel-gregor33. Karel Gregor: Kavárník v Al Cafetero.

czech-aeropress-championship-2015_peter-hodak34. Peter Hodak: Som myslel ze vyhram no pri tej podmienke 97 stupnovej vody – neviem neviem :)

czech-aeropress-championship-2015_maria-pajgerova35. Maria Pajgerová: Sprevádzam svojho Muža, ktorému je aeropress vášňou. A súťaží. A ja chcem tričko :)

czech-aeropress-championship-2015_boris-nyers36. Boris Nyers: odborník viac na alternatívu, celoživotný učeň a milovník kávy. Nikdy ma nič nenapľňalo tak ako káva. Môj cesta je s kávou pracovať a napredovať. Pracujem v predajni a pražiarni kávy Coffeein, s. r. o. v Nitre. Káva mi teda učarovala natoľko, že som preto začal budovať svoju vl. pražiareň a predajňu specialty grade (zatiaľ papierovo sme oficiálne Kavala Coffee Roastery, koncom mája nás už bude možné aj pochvaliť / kritizovať za výkony), pracujem ešte na projekte Škola kávy, ktorý bude gro spomenutej pražiarne.

czech-aeropress-championship-2015_rudolf-formanek37. Rudolf Formánek: S kávou vzduchem tlačenou je realita života snesitelnější.

czech-aeropress-championship-2015_boris-tancev45. Boris Tančev: Tlačím, abych přežil.

czech-aeropress-championship-2015_erik-fedor46. Erik Fedor: Pracujem ako barista v kaviarni Dublin cafe. S aeropressom nemám veľa skúsenosti, no práve preto prídem! :)

47. Radka Hrnčířová: Jsem studentka, ale studium mě nevytěžuje na tolik, abych se nedokázala věnovat tomu, co mám opravdu ráda. Je to dobré jídlo, pití a v neposlední řadě dobrá káva. Jako baristka pracuji jen krátce, ale snažím se do toho dávat maximum a neustále se zdokonalovat. Proto se na soutěž moc těším a doufám, že načerpám nové zkušenosti a seznámím se s novými lidmi, kteří umí to, co já neumím.

48. Lukáš Soľanič: (Lukáš Solanič – vítěz »Czech Aeropress Competition 2013«) aktuálne pôsobím v Cafe & Bistro Alfa v Poprade, 26 rokov, SLOBODNÝ :)

49. Martin Karabiňoš: Pracujem a varím výberovku v Leroy bar&cafe v Banskej Bystrici. Teším sa, bude zábava!

50. Roxana Róthová: Som študentka na hotelovej akadémii. Mám rada tanec,kávu a čas strávený s priateľmi.

51. Róbert Palík: mám 20 rokov, pracujem v kaviarni Leroy bar&cafe v Banskej Bystrici, káva pre mna neni prácou ale životným štýlom

52. Nikola Repaská: Přátelé o mě říkají, že mi místo krve koluje v žilách káva. Káva mě baví. S kávou žiji.

53. Iva Plačková: Jsem studentka oboru Agroekologie na Mendelově univerzitě. Pracuji v brněnské kavárně Kafec a každým dnem spolu oslavíme výročí 1 rok. Káva pro mě snad nikdy nepřestane být okouzlujícím světem. A aeropress ? Každý může mít svou metodu…

54. Tomáš Konečný: Chodím často makat do kavárny Kafec v Brně. Už 5 let tam všem ze mě tečou nervy. Občas mě pustí i ke kávovaru, ale většinou dělám jen děvečku pro všechno. Mým velkým tajným snem je aspoň jednou uklízet kadibudky v Čibu. Jo, a jako vedlejšák doplňuji tiskařskou čerň v Kávových Listech.cz

Zdroje:
1 http://www.kavovakomora.cz/
2 http://worldaeropresschampionship.com/
3 http://worldaeropresschampionship.com/2015/02/04/2015-czech-aeropress-championship/
4 http://www.kavovakomora.cz/#!prihlasky-do-souteze/c1td8
5 http://www.kavovakomora.cz/#!prihlaska-vystavovatele/c1e4y